تحقیر نوجوان و پیامدهای آن

دوره نوجوانی دورانی سراسر بحران است و با تغییرات مشخصی که در بدن ، رفتار های اجتماعی و احساسات فرد پدیدار می گردد ، قابل شناسایی است . بحران اصلی در این دوران به گفته اریکسون ( Erikson ) ، بحران هویت است یعنی نوجوان در تلاش برای یافتن هویت خود و تثبیت آن است .

برای این که این دوره بحرانی به خوبی طی شود و نوجوان ، موفق به کسب هویتی مستقل شود ؛ رفتار اطرافیان و به خصوص والدین از اهمیت ویژه ای برخوردار است . در این زمینه ، بالا بردن اعتماد به نفس نوجوان ، حفظ استقلال او و حمایت و پشتیبانی کردن از او می تواند مفید واقع شود و به همان اندازه ، کوچک شمردن و تمسخر نوجوان می تواند مخرب باشد . 

بسیاری از والدین ، نوجوانان خود را در خلوت و یا حتی بدتر از آن ، در حضور دیگران تحقیر و تمسخر می کنند اما باید بدانند که این عمل چه به صورت عمدی انجام شود و چه ناخواسته ، آسیب شدیدی به نوجوان وارد می کند که می تواند در کسب هویت او و حتی در طی کردن بقیه مراحل رشدش خلل وارد آورد ، از این رو نباید این گونه تحقیرها سبک شمرده شوند . 

با مطالعه این مقاله می توانید با تحقیر و اثرات مخربی که بر نوجوانان می گذارد و همچینن راهکار هایی برای فرزندپروری بدون تحقیر آشنا شوید و علاوه بر این ، توصیه هایی نیز برای نوجوانانی که مورد تحقیر واقع شده اند و می خواهند از شدت احساسات منفی تجربه دردناک خود بکاهند ، ارائه شده است .

 



تحقیر و اثرات مخرب آن بر نوجوان

تحقیر احساسی است که اغلب آن را با احساس خجالت زدگی یکی می دانند ، اما احساس تحقیر احساسی عمیق تر و شدیدتر از خجالت زدگی است به طوری که به افسردگی ، شکستن عزت نفس ، رفتار های انتقامی و حتی خودکشی ختم می شود ، به عنوان مثال ممکن است فردی به دلیل عملکرد ضعیفش در امتحان احساس خجالت کند ، در حالی که تحقیر در نتیجه شکست های مهم تجربه می شود به عنوان مثال می توان به قربانیان تجاوز اشاره کرد که اغلب احساس تحقیر می کنند .

برخی از والدین عمدا نوجوان خود را تحقیر می کنند و تصور می کنند که این رفتار می تواند باعث شود که او مجددا کار اشتباهش را تکرار نکند اما باید بدانند که در واقع این راه حل درستی نیست ، زیرا این روش حتی اگر در کوتاه مدت اثربخش باشد ، بدون شک در طولانی مدت بی نتیجه خواهد بود .

روانکاو آلیس میلر (Alice Miller ) ، اینگونه بیان می کند که : هر نوعی از گوشمالی دادن نوجوان ، یک تحقیر است و این تحقیرها اثرات بد جسمی و عاطفی بر جای می گذارند . او در ادامه می گوید : آنچه را که ما با فرزندانمان انجام می دهیم بعدا بخشی از مجموعه رفتار های آنها خواهد شد ، یعنی فردی که در سنین کودکی و نوجوانی از والدینش کتک می خورد در آینده دائما دیگران را مورد ضرب و شتم قرار می دهد و آن هایی که مورد تحقیر واقع می شوند در آینده دیگران را تحقیر خواهند کرد .


تاریخ انتشار: 1400/03/19


شکیبا باشید...